Twee concrete voorbeelden van hoe onze simulaties gemeenten geholpen hebben om verschillende scenario’s en belangen goed af te wegen.
1. Gemeente Arnhem wil meer groen – welke parkeerplekken kunnen het beste geschrapt worden?
Vraagstuk
Winkelcentrumgebied Kronenburg en het omliggende woongebied in Arnhem zijn momenteel niet meer dan een steenachtige omgeving. Bij de gemeente leeft de wens om daar waar mogelijk een vergroening door te voeren. Dat zou kunnen door ongebruikte of incidenteel gebruikte parkeerplaatsen op te heffen of door parkeerterreinen samen te voegen. De onderzoeksvraag luidt: op welke locatie leidt het onttrekken van parkeergelegenheid tot het minste zoekverkeer?
Aanpak
- Het analysegebied wordt bepaald: Kronenburg is omsloten door de A325, de N325 en de Burgermeester Matsersingel.
- Een parkeerdrukmeting verschaft informatie over het type parkeerders (woon, werk en winkel) en hun locatie.
- Deze informatie wordt gecombineerd met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) om de bestemmingen te bepalen.
- Vervolgens wordt er een run gedaan waar het parkeeraanbod ongewijzigd is, daarna voor ieder scenario waarin een deel van het parkeeraanbod verwijderd is.
- Het ontstane zoekverkeer wordt bij elk van de scenario’s vergeleken met de ongewijzigde situatie.
Een impressie van de simulatie volgens het PARKAGENT model:
Resultaten
Uit de impactanalyse (zie de volledig opgeleverde rapportage) blijkt dat scenario 1 de minste impact heeft op de parkeerdruk en dus de beste locatie is voor de extra groenvoorziening.

2. Gemeente Breda wil 100 parkeerplekken schrappen – wat is de impact op de buurt?
Vraagstuk
Men overweegt een herindeling van de Sint Ignatiusstraat. Wat is de impact op bezettingsgraden van straten in de buurt bij een afname van ca 100 parkeerplekken?
Aanpak
- bepalen van het studiegebied, het gebied waarbinnen gesimuleerd moet worden
- Eventuele speciale gebieden binnen het studiegebied bepalen, vergunningszones, gebieden met wijzigingen etc
- Een ANPR telling om het actuele verkeersbeeld te registreren
- Eventuele alternatieve bezoekers definiëren (bestemming, parkeerduur), al dat niet met extra kennis over betalingsbereidheid, type voertuig (ev b.v.), parkeervergunning, type parkeerplaats (ev b.v.) etc
- Reproductie huidige verkeerssituatie uit ANPR telling
- Simulaties van scenario’s
Studiegebied
Binnen het studiegebied valt een vergunninggebied en een gebied waar tijdens de simulatie niet meer geparkeerd mag worden.

Resultaten
Zie hier de volledige rapportage.
Er kan voor een willekeurig gebied een bezettingsgraad bepaald worden. De doorgetrokken lijn is het gemiddelde van een aantal simulaties. De kruisen representeren de daadwerkelijke bezettingsgraad uit de telling. Tabel 1, de samenstelling van de parkeerders per type categorie per telling. Langparkeerders (L), middellang parkeerders (M) en kortparkeerders (K). Tabel 2, de samenstelling van de drie typen parkeerders uit het gemiddelde van de simulaties op dezelfde tijdstippen als de telling. M.a.w. dit is de voorspelling van het PARKAGENT computermodel als er op dezelfde dag een telling gedaan zou worden in de gewijzigde situatie.
